marți, 12 octombrie 2010

A sti sa taci

Un vechi proverb spune: ”Daca taceai filozof ramaneai” sau….“Tacerea este marea arta a conversaţiei”. Sunt sigura ca fiecare dintre aceste proverbe are si cate un autor si o sa-mi rezerv dreptul de a nu cauta acum…cine le-a…important este greutatea si adevarul lor.
De fapt totul se rezuma la …a sti cum sa taci.Trupul tau trebuie sa stie cum sa taca alaturi de spiritul tau. Gandurile tale trebuie sa invete si ele sa taca pentru a putea asculta si a prelucra tacerea. Important este nu cum vorbesti ci cum taci.Este usor sa aruncam interlocutorului nostru ceea ce ne vine la gura in acel moment , a exploda verbal este apanajul tuturor oamenilor.
Tacerea reprezinta puterea de a te stapani, ceea ce inseamna o victorie asupra ta, stapanirea de sine fiind o virtute.Nu-i usor sa clocoteasca vorbele in tine, sa-ti doresti mai mult ca orice sa spui ce gandesti, chiar daca adevarul va durea.Si totusi sa taci! A sti sa taci cand trebuie nu inseamna nicidecum ca nu ai nimic de spus sau ca nu ai curajul de a da replica.
Tacerea este interpretata in multe feluri. Ea poate insemna nestiinta, diplomatie,  intelepciune, modestie, puritate, decenta, poate insemna pregatirea terenului, disimulare, adormirea simturilor adversarului, distragerea atentiei, o minte mai lenta….
Arta desavarsirii este insa sa taci in tacere!
Ce suntem noi, oamenii? Un tot al gandurilor noastre…
Uneori, fraul acesta poate inseamna doar o amanare a vorbirii pana cand vei aprofunda problema si vei putea s-o talmacesti intr-o forma potrivita.

”   Tacerea este virtutea nebunilor”…deci…invata sa taci atunci cand ar trebui sa vorbesti..uneori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu