marți, 31 august 2010

Aroganta


     Atitudine exagerat de mandra si de dispretuitoare, pe care o ia cineva care se crede mai presus decat altii, atribuindu-si drepturi care nu i se cuvin ; trufie insultatoare, obraznicie, infumurare.
  Aroganta este o caracteristica a omenirii si  nu e buna de nimic, dar lipsa ei nu e totul. O societate normala mai are nevoie si de respect desi este cel mai rar ..
  Diferenta intre orgoliu si mandrie este una atat de mica si de subtire incat adesea sunt confundate. Este ca si granita insesizabila dintre iubire si ura. Spui ca ibuesti din tot sufletul dar pe de alta parte la primul pas gresit al celuilalt exista mari sanse sa apara gandurile de razbunare sau de pedepsire a ticalosiei. Sau invers: spui ca nu poti sa vezi in fata ochilor pe cineva pentru ca… ca dupa o vreme sa constati ca iubesti acea persoana si nu poti respira in absenta sa. Cum ar spune mama “rau cu rau, dar mai rau fara rau”.
  Orgoliul este acea parte din fiecare dintre noi care nu permite nimanui, si mai ales propriei persoane, sa greseasca. Este incununata numai de succese si are o intreaga lista cu “coronite” pe care le-a primit din clasa I pana la “mastere”Orgoliul spune intotdeauna “altul ca mine nu mai exista”. Orgoliul omoara concurenta.
   Mandria este buna? As spune eu, dar au spus-o si altii inaintea mea, ca DA. Mandria este compusa dintr-o suma de caracteristici si rezultate obtinute, remarcate si apreciate de ceilalti. Este acea parte din noi care ne confera un statut si un loc acolo unde traim si muncim. Mandria desarta insa este similara cu orgoliu. Mandria iti da ocazia sa demonstrezi ca poti si stii. Orgoliul te limiteaza la un nivel de unde ori nu mai urci, ori cazi cu foarte mult talent. Mandria iti ofera sansa de a-ti pastra modestia dincolo de realizari. Orgoliul nu cunoaste modestia: nu stie ce miros are, ce forma are, ce gust si cum se manifesta.
 Aroganta este o “fata” a mandriei pe care o percep ceilalti. Este o caracteristica a celor care isi cunosc valoarea, limitele, potentialul si setea fireasca de a evolua. Aroganta nu taie aripi, dar protejeaza.
Putem fi judecati de altii pentru atitudinea noastra. Dar sa nu uitam: ei judeca! Noi traim si ne punem in slujba celorlalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu