marți, 2 martie 2010

Zodiac-Varsatorul

Tuturor le plac curcubeele. Copiii îşi pun o dorinţă cînd văd unul, visătorii aleargă după ele, pictorii le pun pe pînză, dar Vărsătorul locuieşte într-unul. Mai mult, el l-a demontat şi a examinat fiecare bucăţică, fiecare culoare, şi tot crede în el. Nu e uşor să crezi în ceva după ce ai aflat exact cum e acel lucru, dar Vărsătorul e în esenţă un realist, deşi adresa lui e ziua de mîine, privită cu ochelari roz.

Ca şi buimăcita Alice, dusă prin Lumea Minunilor de Vărsătorul Lewis Caroll, va trebui să fii mereu pregătit pentru neprevăzut cînd e vorba de uranieni. În general amabili şi liniştiţi, Vărsătorilor le place, însă, să sfideze opinia publică şi sînt extrem de încîntaţi în sinea lor cînd şochează din cînd în cînd oamenii mai convenţionali cu comportamentul lor iraţional. Aceşti oameni în general blînzi şi politicoşi te pot zgudui brusc cu cele mai uluitoare afirmaţii exact cînd te aştepţi mai puţin. Uranianul tipic e pe jumătate Albert Schweitzer şi jumătate Mickey Mouse. Poate fi încălţat în sandale, bocanci, pantofi eleganţi sau adidaşi şi rareori îşi va bate capul să verifice dacă ceea ce poartă se potriveşte ocaziei. Va apărea la uşa ta desculţ, dacă aşa îi vine cheful, şi va rîde de tine fiindcă rîzi de el. Vărsătorii deseori adoptă o ţinută bizară, pentru a-şi demonstra refuzul de a se conforma normelor.

Poţi recunoaşte deseori oamenii născuţi în această zodie fixă, de aer, după cît de des folosesc cuvîntul "prieten". Întrebarea tipic uraniană după ruperea unei legături amoroase este "Nu putem rămîne prieteni?". Vărsătorul nu e nici obtuz, nici naiv, nici entuziast, nici blazat. Experimentările permanente nu-l fac decît să fie curios în legătură cu următorul mister pe care-l are de descifrat. Şi următorul mister poţi fi tu. Persoana care pare cînd complet absentă cînd te studiază ca sub un microscop invizibil e probabil un Vărsător. Poate fi derutant să descoperi, după toată curiozitatea lui intensă, care te-a flatat, că manifestă acelaşi interes pentru viaţa personală a poliţistului din colţ, a barmanului sau a cîntereţei din bar. Politica îl fascinează, sporturile îi interesează, iar copiii îl intrigă. Acelaşi lucru e valabil pentru cai, maşini, bătrîni, descoperiri medicale, scriitori, astronauţi, alcoolici, piane etc. Renunţă la orgoliu, ori abordarea lui distantă, impersonală ţi-l va răni.

Ochii Vărsătorului au de obicei o privire, vagă, absentă, visătoare şi sînt deseori deschişi la culoare, dar nu întotdeauna. Părul e de obicei drept şi mătăsos, deseori blond sau şaten deschis; tenul e palid şi de obicei are o înălţime peste medie (ascendentul poate duce la modificări în aspectul general). Vei observa o nobleţe a profilului. Trăsăturile uraniene sînt fine şi bine definite, amintind de cele ale împăraţilor romani de pe monedele de aur. Adevăraţii nativi vor adopta deseori o poziţie cu capul plecat de la baza gîtului cînd cugetă la o problemă sau imediat după ce au pus o întrebare. Capul le cade brusc în faţă sau se înclină într-o parte, aşteptîndu-ţi reacţia. În mod ciudat, datorită sexualităţii duale a uranienilor, trupurile masculine au deseori caracteristici feminine (cum ar fi şoldurile late), iar cele feminine au cîte o trăsătură masculină (cum ar fi umerii laţi).

Nativii iubesc libertatea şi pot fi deseori extrem de amuzanţi, perverşi, originali, îngîmfaţi şi independenţi, dar pot fi şi diplomaţi, blînzi, înţelegători şi timizi. Ei vor căuta aproape cu disperare sentimentul de siguranţă pe care li-l dau mulţimile, aglomerările de oameni şi se va înconjura cu prieteni. Apoi vor cădea într-o pasă mohorîtă, pesimistă şi vor dori să fie lăsaţi singuri. În oricare dintre aceste faze ar fi, nativul îşi păstrează percepţiile acute, care sînt mai profunde şi mai rapide decît ale altora. Uranus face din el un rebel înnăscut, care crede că toate vechile obiceiuri sînt greşite şi că oamenii şi lumea au nevoie de schimbări drastice şi revoluţionare mai mult decît de orice altceva (deşi, dacă e implicat în politică, va fi suficient de inteligent încît să nu-şi facă publice opiniile prea devreme, distrugîndu-şi strategia).

Vărsătorii analizează constant situaţii, prieteni şi străini. Poate fi deranjant cînd se apucă să-ţi pună întrebări directe, fără pic de tact, ţintind exact spre cele mai intime sentimente ale tale. Cînd descoperă că puzzle-ul nu era deloc prea complicat, se plictisesc şi uneori chiar se supără. Nu e nimic mai jignitor decît un Vărsător care se satură de acest joc de-a examinarea sub microscop şi se orientează spre alt subiect tocmai cînd te-a convins că pentru el eşti cea mai importantă fiinţă de pe planetă. E foarte dureros!

În ciuda obsesiei lor pentru prietenie, nativii nu au prea mulţi apropiaţi. Ei caută cantitatea şi nu calitatea în relaţiile lor şi rareori întemeiază o legătură pentru o perioadă mai lungă de timp. Sînt prea multe de descoperit ca să se limiteze prea mult timp la numai una sau două prietenii. Nu rezolvi nimic cu rugăminţile patetice, căci acest om e prea impersonal dar, dacă reuşeşti să ajungi la inima unui Vărsător, de obicei acesta va coborî de pe bicicleta lui ca să vadă dacă nu cumva i-a scăpat ceva.

Uranianul e înconjurat de un fel de izolare ciudată şi deseori e înţeles greşit de ceilalţi. Asta pentru că ceilalţi încă sînt cu un pas în urma Vărsătorului. Purtătorul apei trăieşte în viitor, întorcîndu-se în prezent numai pentru perioade foarte scurte de timp, aşa că oamenii mai realişti îl consideră pur şi simplu sărit de pe fix. El simte acest lucru şi sentimentul lui de izolare se accentuează. Dar, după părerea lui, faptul că cei din jur nu reuşesc să ţină pasul cu el nu e un motiv să meargă înapoi. Aşa că rătăceşte singur printre norii lui, în timp ce noi, simplii muritori, ne întrebăm ce naiba caută tocmai acolo, atît de departe. Astrologii spun că ceea ce gîndesc Vărsătorii va gîndi toată lumea peste cincizeci de ani. Asta o fi adevărat, dar prăpastia dintre ei şi noi ceilalţi rămîne la fel de adîncă. Acest semn e cunoscut ca fiind semnul geniului şi aşa şi este, căci mai mult de jumătate dintre cei mai celebri oameni ai lumii sînt născuţi în Vărsător sau au ascendent în Vărsător. Pe de altă parte, un procentaj la fel de mare dintre cei închişi în sanatorii de boli nervoase sau dintre cei care au şedinţe frecvente la psihoterapeut sînt tot uranieni. Se spune că graniţa dintre geniu şi nebunie e foarte subţire, iar prietenii tăi Vărsători te pot face uneori să te întrebi de care parte a graniţei se află ei. Mare parte din confuzie e provocată de faptul că omul a avut întotdeauna tendinţa să-şi hulească profeţii.

Uranienii sînt un bizar amestec de pragmatism rece şi instabilitate excentrică şi par să aibă o înţelegere instinctivă pentru cei bolnavi psihic. E ciudat, dar aproape orice nativ poate reduce substanţial agitaţia nebunilor doar vorbindu-le încetişor. Are un talent minunat de a calma persoanele isterice şi de a linişti copiii înspăimîntaţi. Să fie oare din cauză că propriul lui sistem nervos e atît de sensibil şi de slab protejat?

Mintea Vărsătorului e atît de deschisă încît e o raritate să găseşti unul care are prejudecăţi, cu condiţia să nu aibă grave influenţe negative în harta stelară natală. Chiar şi atunci va fi foarte şocat cînd îi vei scoate în evidenţă aceste prejudecăţi. Instinctul fratern e atît de puternic la el, încît atunci cînd un Vărsător se face vinovat de intoleranţă, nu numai că el nu-şi dă seama de asta, dar detestă eticheta respectivă. În mod obişnuit, toţi îi sînt fraţi sau surori. Va umbla prin înalta societate ca şi prin cele mai mizere mahalale cu ulciorul lui simbolic, adunînd cunoştinţe şi vărsîndu-le din nou. Chiar şi perioadele lui de hibernare sînt scurte, aşa că nu apuci să-i duci dorul, că el şi apare din nou, prezent peste tot. Nu încerca să-i întrerupi solitudinea. Cînd vrea să fie singur, vrea să fie singur, însă nu s-a retras permanent din lume, chiar dacă i-a venit brusc să-şi treacă numărul de telefon la secret. Adresa nu i s-a schimbat, şi nici el. Nu poate renunţa prea mult timp la compania oamenilor.

De obicei e greu să convingi un Vărsător să fixeze o întîlnire la o anumită oră. Preferă să lase o marjă de siguranţă mai mare, pentru că nu-i place să se simtă legat de anumite îndatoriri sau obligaţii la anumite ore. Preferă ceva de genul "Ne mai vedem... poate marţi". Şi uneori se referă la marţea de peste două săptămîni. Însă trebuie spus că, o dată ce l-ai prins la înghesuială şi şi-a dat cuvîntul că vă veţi întîlni la o anumită oră, va respecta cu sfinţenie ora cu pricina. Poţi să fii sigur de asta şi ai face bine să nu întîrzii. El va fi acolo, cu condiţia să nu fie răpit în drum spre întîlnire (ceea ce, fiind Vărsător, e posibil. Acestor oameni li se poate întîmpla orice, oricînd. Absolut orice!)

Îşi va expune deschis opiniile, dar nu va avea pretenţia să-ţi dicteze cum ar trebui să gîndeşti sau să-ţi trăieşti viaţa. Nici el nu are de gînd să-ţi permită să-i dictezi lui lucrurile astea. Spre deosebire de Berbec, Leu sau Gemeni, nu doreşte să-i convingă pe ceilalţi cu orice preţ să-i adopte ideile. Filosofia uraniană e că fiecare are nevoile lui proprii, dansează după propria muzică şi individualitatea ar trebui respectată.

Rareori ai să vezi un Vărsător luptînd feroce pentru o cauză. Ei trăiesc după propriul sistem de valori şi consideră că asta e suficient. Lasă-i pe Berbec, Leu, Scorpion şi Săgetător să apuce sabia şi să lupte glorios pentru a-i elibera pe nedreptăţiţi. Uranianul e prea ocupat să descopere cauzele revoluţiei, să asculte necazurile oamenilor şi să împartă compasiune înţelegătoare. Nativul crede în schimbările violente, dar lasă violenţa în seama altora. Nu e un laş, dar pur şi simplu nu are echipamentul necesar pentru bătălie. Cînd un scandal îl ia prin surprindere, fie va ataca orbeşte, derutat, fie va fi de acord cu adversarul ca să pună capăt disputei. Reacţia lui e imprevizibilă, dar un lucru e sigur. A doua zi opinia lui va fi la fel de fermă ca înainte. Oricine are pregătire şi talent la dezbateri îl poate învinge de obicei, căci atenţia lui poate să rătăcească foarte uşor spre abstract într-o confruntare a inteligenţelor. Vărsătorul luptă cel mai bine cu pălăria. Şi-o pune pe cap şi pleacă. Însă mintea lui plină de respect pentru adevăr nu se va clinti nici un milimetru cînd e ferm convins de ceva, în ciuda faptului că nu-i plac disputele neplăcute. Toate ţipetele şi presiunile emoţionale din lume nu-l vor face să se abată de la calea ideilor lui independente.

Un alt motiv pentru care Vărsătorul se confruntă deseori cu critici ostile e faptul că e mereu plin de surprize. Te poate conduce spre vest, ca apoi să se întoarcă şi să mărşăluiască spre est fără să te prevină. El are o anume încăpăţînare în hotărîrea lui de a nu te anunţa ce pune la cale.

Uranianului nu-i vine foarte uşor să aibă încredere în oameni. Mai întîi trebuie să-ţi întoarcă pe toate feţele motivele posibile şi chiar sufletul, dacă se poate. S-ar putea să ai senzaţia că fiecare cuvînt al tău şi fiecare gest sînt catalogate şi puse la păstrare în mintea lui intuitivă pentru a putea apela mai tîrziu la aceste date. Aşa şi e. Poate că ţi se pare din cînd în cînd pierdut în vise, dar să nu te laşi înşelat. Probabil că ţi-ar putea spune şi cîte gene ai. Să nu te aştepţi niciodată ca un uranian să te accepte la prima vedere. El vrea să ştie ce se ascunde dincolo de chipul tău şi va pune întrebări foarte jenante ca să afle. Dar trebuie să ştii că o dată ce ai fost acceptat îţi va fi loial şi prietenia lui nu va fi zdruncinată de bîrfe răuvoitoare. Nu va crede şoaptele răutăcioase ale inamicilor tăi, dar le va asculta cu siguranţă din pură curiozitate. Fii însă sigur că analiza finală şi decizia îi vor aparţine în totalitate.

Maladiile uraniene au de obicei legătură cu sistemul circulator. Nativii tremură de frig iarna şi suferă de cald vara. La bătrîneţe sînt predispuşi la varice şi îngroşarea arterelor, dacă emoţiile lor sînt orientate în direcţii negative, şi au tendinţa să sufere accidente la picioare, mai ales la gambe şi glezne. Oasele gleznei sînt deseori fragile şi s-ar putea ca nativii să se plîngă de dureri în picioare din caza proastei circulaţii. Alte probleme de sănătate ar fi durerile dese în gît şi uneori palpitaţii, dar aceste nu sînt grave. Uranienii au nevoie de foarte mult aer curat, somn şi exerciţiu fizic, dar rareori se folosesc de aceste remedii naturale. Nu au parte de prea mult aer curat pentru că de obicei închid ferestrele, se înfofolesc în pături şi tot se plîng că le e frig. Tensiunea nervoasă tipică nativilor îi împiedică deseori să se odihnească sufient, şi deseori somnul le e tulburat de vise stranii. Cît despre exerciţiu fizic, dacă n-a fost învăţat de mic să iubească sporturile e greu să-l îmboldeşti pe uranian şi să meargă mai repede, darămite să alerge. Adevăratele probleme de sănătate ale uranienilor nu încep decît la maturitate, cînd încăpăţînarea lor creşte. Aceşti oameni sînt extrem de uşor de hipnotizat. Mulţi simt intuitiv acest lucru şi se feresc să se expună dar, făcută de un specialist, hipnoza le-ar putea vindeca unele dintre numeroasele lor fobii.

Vărsătorii nu au memorii grozave, dar nici nu au nevoie să memoreze prea multe, din moment ce par să prindă cunoştinţe din aer. De ce şi-ar îmbîcsi mintea cu lucruri de care s-ar putea să nu aibă nevoie niciodată, cînd pot să-şi întindă antenele invizibile şi să prindă tot ce le trebuie? Probabil că aceşti oameni vor veni acasă de la cumpărături fără să fi cumpărat nici măcar un articol de pe listă. Nativul tipic este întruchiparea legendarului profesor distrat. E în stare să treacă pe lîngă soţia lui pe stradă fără să o salute dacă e adîncit în conversaţie cu un prieten.

Puterea de concentrare a Vărsătorului poate fi uluitoare. Totuşi, e în stare să prindă lucruri care se petrec în spatele lui, dacă vrea, ca un radar. Nativii pot purta o conversaţie complicată fără să piardă nici o mişcare din ceea ce se întîmplă în cealaltă parte a camerei, dacă se hotărăsc că îi interesează. Uneori ai putea să juri că n-a auzit nici un cuvînt din ce ai spus, ca a doua zi el să-ţi repete totul, cuvînt cu cuvînt, ca un casetofon. Nu subestima niciodată puterea unui uranian de a se îmbiba cu informaţii în timp ce pare complet absent, chiar dacă uneori se poate pierde în concentrare.

Capacitatea extraordinară a nativului de a plonja în necunoscut şi de a absorbi secrete mistice fără măcar să încerce duce spre o stranie intuiţie, o putere premonitorie uluitoare. Cunosc un Vărsător care răspunde la telefon înainte ca acesta să sune şi, mai mult, ştie dinainte cine e la celălalt capăt al firului. Aproape fiecare uranian are o sensibilitate unică, ce îl ajută să-ţi cunoască cele mai ascunse dorinţe. Fără cuvinte, el înţelege o nevoie îngropată atît de adînc în sufletul tău încît nici tu nu eşti prea conştient de prezenţa ei. Prin acelaşi proces bizar, el poate să-ţi transmită sentimente şi gînduri, chiar dacă e cu spatele la tine. Unii dintre ei nu au nevoie de serviciile poştale ca să trimită o telegramă. Totuşi, gîndirea lor nu are nimic superstiţios. Că e mecanic auto sau muzician, Vărsătorul e un adevărat om de ştiinţă şi nu se va grăbi să tragă o concluzie pînă cînd nu a întors totul pe toate părţile. Însă cînd ajunge la o concluzie, aceasta va rămîne bine înfiptă în creierul lui. Cînd e vorba de progresul omenirii, mintea lui e mai deschisă ca a oricui, dar se închide ermetic cînd e vorba de propriul lui comportament, care poate fi neaşteptat de conservator.

Vărsătorii detestă minciuna şi înşelătoria. Îţi vor da bani în dar, dar nu le cere un împrumut, căci urăsc să împrumute sau să ceară împrumuturi. Dacă totuşi amicul tău uranian îţi împrumută bani, ai grijă să-i dai înapoi exact cînd ai spus. O promisiune încălcată poate provoca o fisură adîncă în prietenia voastră. Aceşti nativi se ţin de cuvînt şi-şi plătesc facturile şi au aceeaşi pretenţie de la tine. Însă toată această dragoste de adevăr poate fi distorsionată într-un comportament dubios, căci poate răspunde la întrebări atît de inteligent, încît creează impresii greşite. Dar îşi va exprima liber indignarea dacă va prinde pe altcineva folosind această delicată nuanţă de minciună. Rareori va minţi de-a dreptul, dar te poate păcăli în moduri extrem de subtile. Permanenta goană după adevăr şi dorinţa de a-şi ascunde propriile motive sînt trăsături incompatibile şi Vărsătorii trebuie ca la un moment dat să privească în faţă această problemă dacă vor să afle adevărul adevărat despre sine.


Femeia VarsatorE cel mai înţelept să nu uiţi că femeia din Vărsător e la fel de paradoxală în
dragoste cum e în toate celelalte domenii, dacă vrei să începi o relaţie cu ea.
Astfel, n-o să te aştepţi să ai parte de Cosînzeana şi să te trezeşti cu Pocahontas.
Această femeie are toată fidelitatea semnelor de pămînt cînd e îndrăgostită, dar
are şi detaşarea şi lipsa de emoţie a semnelor de aer. E posibil să ai o relaţie
fericită cu nativa dacă îi laşi libertatea de-a se ocupa de nenumăratele ei
interese şi de a circula printre prietenii ei. Nu încerca niciodată să o legi de
cratiţă sau de piciorul patului. Întreabă-i ce-au păţit pe cei care au încercat.
Ea poate decide brusc că vrea să studieze baletul, să mediteze singură în munţi
sau să se înroleze în Greenpeace. Îţi aminteşti povestea cu prinţesa cu plete
lungi, de aur, care locuia în turn? Asta e femeia din Vărsător. Dacă îi tai
cosiţele nu se va schimba absolut deloc. Ea are vise cu totul altfel decît
restul lumii, aude o muzică ademenitoare în depărtări şi merge după o stea pe
care majoritatea dintre noi n-au văzut-o niciodată.
Această femeie aparţine tuturor şi nimănui. Iubirea ei poate fi tandră şi
pasională, dar va avea întotdeauna ceva nedefinit, care-ţi va scăpa printre
degete, ca un cîntec pe care nu reuşeşti să ţi-l aminteşti pe deplin. Poţi să
fredonezi melodia, dar versurile îţi tot scapă din minte. Vărsătoarea pretinde
cu insistenţă să fie lăsată liberă, dar loialitatea ei faţă de cineva care
acceptă o iubire în aceste condiţii e fără limite. Iată o trăsătură care îţi va
plăcea: ea nu va fi prea interesată de contul tău bancar, dacă nu are ascendent
în Rac, Capricorn sau Taur. Banii nu sînt niciodată pe primul loc în
preocupările acestei femei. Nu-i va păsa dacă nu eşti cel mai bogat bărbat din
oraş, dar va dori să fii respectat într-un fel sau altul pentru realizările tale
intelectuale.
Cînd te hotărăşti să prinzi acest fluture, nu uita că nu-şi va petrece niciodată
viaţa ei imprevizibilă cu un bărbat care nu e sincer cu sine însuşi. Propriul ei
cod de valori poate fi mai ciudat decît orice ai întîlnit vreodată şi cu totul
altfel decît codul moral acceptat de societate, dar îl va respecta cu sfinţenie.
Uraniana va înţelege că propriile tale reguli pot fi la fel de deosebite de ale
ei sau ale restului lumii. Nu va avea nici o obiecţie atîta timp cît nu faci
rabat de la ele. Dacă vrei o femeie pasională, ai greşit adresa, dacă e o
Vărsătoare tipică, pasiunea nu va fi punctul ei forte. Ea va considera dragostea
fizică destul de plăcută dacă nu se pune prea mult accent pe ea. Cu alte
cuvinte, aceste femei pot reacţiona cu o profundă intensitate în timpul actului
sexual, dar dacă preferi ca relaţia să rămînă platonică lungi perioade de timp,
e perfect în regulă. S-ar putea ca Vărsătoarea să se teamă în mod inconştient că
dorinţa simţită pentru o persoană îi va îngrădi oarecum spiritul şi o va
împiedica să rămînă fidelă singurei ei iubiri adevărate, libertatea. Libertatea
de a experimenta şi cerceta şi libertatea de a-şi dărui timpul omenirii. Dar şi
libertatea de a-şi urma toanele bizare.
Dacă vrei să-ţi construieşti o carieră politică, ştiinţifică sau educaţională,
uraniana e femeia perfectă. N-ai putea nimeri mai bine, cu condiţia să nu dai
peste o Vărsătoare cu influenţe opuse în harta ei natală, care adoră să şocheze
oamenii mergînd desculţă pe Calea Victoriei sau fumînd trabucuri uriaşe în
autobuz. Există unele Vărsătoare absolut scandaloase, dar nativa tipică e o
încîntare în societate. E graţioasă, amabilă, spirituală, inteligentă şi extrem
de adaptabilă la toate straturile sociale.
În condiţii normale lipsa ei de suspiciune e un atu în plus în favoarea ei, dar
dacă te prinde efectiv că-i eşti necredincios, firea ei sensibilă va fi profund
rănită. Îţi vei da imediat seama din clipa în care te vei uita în ochii ei
ciudaţi, visători. Dar nu va fi suspicioasă fără motiv şi rareori se va îndoi de
cuvîntul tău. Nativa tipică nu te va verifica după ce pleci din casă, nu te va
suna la serviciu, nu-ţi va verifica batistele ca să caute urme de ruj şi nici
butonii de la cămaşă ca să găsească fire de păr blond. Trădarea va trebui să-i
sară în ochi ca s-o vadă. Înainte să te repezi să te însori cu ea, trebuie spus
că lipsa ei de gelozie se datorează nu doar tăriei ei de caracter. În primul
rînd, probabil că ţi-a disecat psihicul şi sufletul sub microscop încă de la
prima întîlnire. Şi-apoi, o pasionează prea multe subiecte şi prea mulţi oameni
ca să mai aibă timp să-şi bată capul cu ce faci tu după ce te scapă din ochi.
Dacă Vărsătorii de ambe sexe te scapă din ochi, te cam uită. Uneori, o
Vărsătoare va rămîne alături de un partener promiscuu sau cu ochi alunecoşi
pentru că acesta-i oferă ceva ce ea are nevoie, aşa că se va face că nu-i vede
aventurile. Pe de altă parte, dacă nu are mare nevoie de tine, tăria aceea
morală va lucra împotriva ta la primul semn clar de infidelitate. Ea va pleca
pur şi simplu. Nu încerca să reîncălzeşti supa, pentru că e îngheţată bocnă
pentru totdeauna. Sigur, puteţi rămîne prieteni. De ce nu? Pe o astfel de femeie
nu o deranjează niciodată să fie prietenă cu foştii iubiţi sau soţi. A dat
uitării trecutul şi a şters complet din memorie amintirile rele.
Există o singură, ciudată, excepţie de la regulă. Ca şi bărbatul zodiei,
Vărsătoarea îşi va aminti toată viaţa prima iubire adevărată. Dar numai pe
prima. Te întrebi dacă îşi mai aminteşte de tine Vărsătoarea pe care ai
cunoscut-o cîndva? Depinde de ce consideră ea că e dragostea. Poate fi acel
băiat care i-a dat ciocolată cînd avea nouă ani, băiatul cu care s-a plimbat
prin ploaie sau băiatul cu urechi mari, care cunoştea clovnii de la circ şi o
hrănea cu alune.
Rareori vei găsi o uraniană implicată într-o legătură extraconjugală. Ea poate
fi tentată de asta în anumite circumstanţe ieşite din comun, dar o relaţie
bazată pe necinste e împotriva firii ei. O astfel de idilă ilicită nu va dura
mult şi ruptura va fi permanentă. Totuşi, există multe native divorţate. Dacă
situaţia devine intolerabilă, această femeie devine brusc ca de gheaţă. Ea poate
dispărea peste noapte, fără să se uite în urmă. Ele nu sînt încîntate cînd ajung
la divorţ, nu-şi doresc asta, dar nici nu e o nenorocire, aşa cum e pentru alte
femei, mai sentimentale. Uranus e planeta schimbării, la urma urmelor. Deoarece
e o individualistă notorie şi are nenumăraţi prieteni, uraniana nu va ezita să
pornească singură la drum dacă va fi nevoie.
Fii pregătit ca ea să-ţi studieze inima pînă cînd nu-ţi va mai rămîne nici un
vis neîmpărtăşit, nici un gînd neanalizat. Dar nu încerca să-i diseci şi tu
gîndurile. Nu face parte din regulile jocului cînd e vorba de Vărsători. Îşi va
ascunde bine motivaţiile şi uneori va avea o plăcere perversă să te bulverseze.
De obicei va fi brutal de sinceră, dar nu uita! Pentru nativii acestei zodii o
minciună e una şi prezentarea parţială a adevărului e cu totul altceva.
E plăcut să ştii că această femeie e destul de strînsă la pungă. E plăcut în
cazul în care nu ai de gînd să-i ceri un împrumut. S-ar putea să accepte o dată
sau de două ori, dar dacă îţi faci un obicei din asta sau nu-i dai banii la
timp, poate deveni la fel de rece ca tipul de la bancă dacă nu ai plătit rata
împrumutului. În rarele ocazii cînd va accepta un împrumut, vei primi înapoi
fiecare bănuţ fără nici o întîrziere, fără trucuri femeieşti. Cît despre
coşmarul fiecărui bărbat privitor la contul comun pentru cheltuieli, nu vei avea
de ce să-ţi faci griji, căci aceste femei nu se simt deloc bine cînd datorează bani.
Înfăţişarea ei e destul de derutantă. Multe Vărsătoare sînt adorabile, de o
frumuseţe memorabilă. Dar sînt schimbătoare. Pot da impresia că sînt frişcă
mătăsoasă, ca apoi să se transforme într-o pizza picantă cît ai clipi. Alături
de Balanţe, Vărsătoarele sînt deseori cele mai frumoase femei din zodiac. În cel
mai rău caz, au un chip interesant. Stilul lor de a se îmbrăca poate fi de-a
dreptul şocant. Sînt unele care pot apărea liniştite pe coperţile revistelor de
modă, dar nativa tipică e absolut neconvenţională în îmbrăcăminte. Poate pune pe ea haine pe care le-ar invidia o ţigancă, iar originalitatea ei poate da naştere
unor combinaţii absolut trăsnite. De obicei va fi prima care va adopta o nouă
modă, indiferent cît ar fi de excentrică, dar poate şi să rămînă fidelă modei
bunicii sau chiar străbunicii. Cu indiferenţă tipică, va combina jaboul de
dantelă cu sutienul metalic gen Jean-Paul Gaultier, iar efectul poate fi destul
de înspăimîntător. Va purta cămaşa de noapte din dantelă la un banchet oficial,
pene de struţ la supermarket, blugi evazaţi la operă, tenişi la teatru, diamante
la grădina zoologică, şi va pune capac purtînd o bonetă uzată din secolul trecut
pe care a găsit-o într-un magazin de vechituri.
Femeia ta din Vărsător îşi va purta probabil părul într-un mod neobişnuit.
Şuviţele ei sînt la fel de imprevizibile ca şi personalitatea. Le va purta
împletite, în codiţe, în coc la ceafă, le va lăsa să-i curgă pe spate ca o
cascadă, le va tunde soldăţeşte, le va bucla ca Shirley Temple sau le va
îndrepta ca pe ciucuri. Un lucru e sigur. Părul ei va arăta ca al nici unei alte
femei de pe planetă.
O conversaţie cu ea poate fi remarcabilă, ca să folosim un eufemism. Are maniere fermecătoare şi de obicei se comportă timid şi rezervat. Apoi dă peste ea un impuls uranian şi îi va ieşi pe gură o remarcă fără nici un fel de legătură cu
ce se discută. Veţi vorbi despre fluctuaţiile bursei şi ea te va întrerupe din
senin cu ceva de genul: "Ştiai că majoritatea preşedinţilor americani au litere
duble în numele lor?". Există un singur răspuns la o asemenea întrebare. Îi spui
că ştii, enumeri cîţiva şi apoi cu blîndeţe, dar ferm, îndrepţi din nou
conversaţia spre subiectul dinainte. Poate că alte minţi funcţionează urmînd
paşi logici, dar a ei zboară spre mîine, apoi revine pe altă cale spre prezent,
în zigzaguri ameţitoare ca fulgerele. Din cînd în cînd va azvîrli cîte o frază
memorabilă. Tu o vei întreba ce crede despre programul spaţial şi ea îţi va
spune că în copilărie credea că stelele sînt găuri în podeaua Raiului prin care
străbate lumina de dincolo. Dacă e în altă stare de spirit, vei spune că oamenii
de zăpadă topiţi te întristează, iar ea îţi va spune: "Un om de zăpadă topit e
doar un morman de zloată, Georgele". Mai întîi visătoare, apoi practică. Mai
întîi timidă, apoi pusă pe scandalizat oamenii. Uranienele vor ridiculiza cu
cruzime farfuriile zburătoare, apoi îţi vor spune o întîmplare cu spiriduşul cu
picăţele care locuieşte pe pervazul geamului lor. Nu-i vorbi niciodată de sus
unei Vărsătoare. Va detesta faptul că nu o consideri egala ta şi atitudinea
aceasta o va face să se retragă şi să devină inabordabilă.
Deoarece Uranus e planeta viitorului şi copiii sînt viitorul nostru, ai putea
crede că Vărsătoarele sînt mame perfecte, de la sine. De fapt, ele sînt cam
confuze la început cînd devin mame. Nativa trebuie să se adapteze acum şi să
dedice întreaga ei atenţie şi energie unei singure fiinţe umane, cînd ea e
obişnuită să-şi împartă atenţia şi timpul în toate părţile. Deoarece e distantă
de felul ei, îi va veni greu să-şi exprime deschis afecţiunea. Mama Vărsătoare e
devotată copiilor ei, dar şi oarecum detaşată de aceştia. Dar probabil că va fi
prezentă la toate manifestările organizate de şcoală şi va vorbi ore întregi
fericită cu prietenii progeniturilor, de la egal la egal, fără să-i domine.
Copiii ei vor învăţa prin puterea exemplului ce înseamnă frăţia şi omenia.
Aceste femei nu sînt niciodată exagerat de protectoare cu copiii lor. Ele
privesc cu toleranţă chiar şi cea mai şocantă confesiune a acestora. O uraniană
nu va pedepsi aproape niciodată un copil pentru că a spus adevărul, indiferent
de ce a făcut el. Cu lipsa ei de prejudecăţi, va cîştiga încrederea celor mici.
Se pricepe de minune să liniştească micuţii, indiferent că e vorba de frica de
monştrii de sub pat sau de durerea de a fi ignoraţi de ceilalţi copii pe terenul
de joacă. Ea ştie să le transforme lacrimile în rîsete în cîteva minute. Copiii
tăi o vor considera veselă, amuzantă, puţin zurlie, relaxată în privinţa
treburilor casnice, un mare ajutor la făcutul temelor şi blîndă cînd sînt
bolnavi. Această femeie nu îi va sufoca cu afecţiunea şi rareori îi va cicăli.
Poate că Raluca nu s-a spălat pe mîini după ce i s-a spus a treia oară, dar mama
ei e mai interesată de ceea ce a învăţat micuţa la ora de ştiinţele naturii.
Însă ne-am cam grăbit. Înainte să devină mamă, iubita ta Vărsătoare trebuie să
devină soţie şi ca să devină soţie trebuie să o convingi că o căsnicie nu e
sinonimă cu Alcatrazul, nu e o închisoare de maximă securitate. Ea nu se va prea
grăbi la altar, căci nu vrea să te accepte de soţ pînă nu te-a cîntărit,
măsurat, catalogat, testat şi n-a aflat exact din ce material eşti făcut.
Părerile prietenilor şi rudelor nu vor face doi bani pentru ea, deşi îi va
întreba probabil ce cred despre tine, din pură curiozitate. Presupunînd că ai
trecut toate testele, căsnicia cu o Vărsătoare poate fi derutantă. Va asculta
amabilă cînd îi dai sfaturi, dar firea ei o va împiedica să urmeze îndrumările
explicite. Nu poate să respecte reţeta de tort de bezea, aşa cum e incapabilă să
parcheze maşina acolo unde i-ai spus tu. Ceva în mintea ei o face mereu să fie
convinsă că o mică modificare va îmbunătăţi lucrurile. Are o permanentă nevoie
să experimenteze noi metode de a face cafeaua, de a-şi umple stiloul, de a-şi
lega şireturile la bocnaci sau de a traversa strada. Va purta un pulover întors
pe dos, îşi va amesteca coniacul cu lapte, va aranja florile într-un acvariu,
îşi va clăti părul cu after-shave sau va aranja o mică grădină cu pietre şi
pîrîiaş pe biroul tău de lucru. N-o întreba de ce. Nici ea nu ştie. Lungimea ei
de undă o constituie originalul şi neobişnuitul, atîta tot. Fiindcă e atît de
impersonală, nu-i va veni deloc uşor să-şi exprime verbal sentimentele, dar o
dată ce a găsit partenerul potrivit, căsnicia nativei e de obicei un model de
fericire.
Vărsătoarea ta poate pluti prin zilele şi nopţile ei cu graţia unei mîndre
lebede, dar se poate purta ca un urs împiedicat în situaţii romantice. Pentru
nativă, graniţa dintre iubire şi prietenie e aproape inexistentă. Cîntecele de
amor despre oameni care nu au ochi decît unul pentru altul i se par stupide.
Lumea e plină de atîtea miracole încît i se pare o tîmpenie ca două perechi de
ochi să piardă vremea holbîndu-se unii la alţii. Te va lăsa bucuroasă să o iei
de mînă şi să mergi alături de ea în timp ce ea priveşte încîntată şi fericită
răsăritul de soare, o maşină veche, calul lăptarului, un container galben de
gunoi, o bufniţă împăiată sau un balon roşu rămas agăţat de clopotniţa
bisericii. Dar nu-i distrage atenţia cu prea multă intimitate. Las-o să
hoinărească singură prin lumea ei miraculoasă atunci cînd asta vrea şi ea nu te
va lua niciodată la întrebări depsre serile petrecute cu băieţii.
Cele mai rapide metode de a scăpa de ea sînt să dai dovadă de gelozie,
posesivitate sau bigotism, să fii critic, obtuz sau ultraconservator. În plus,
va trebui să-i placi prietenii, care sînt de toate mărimile, felurile şi culorile.
Uneori are momente bruşte de inspiraţie, iar intuiţia ei e remarcabilă.
Raţionamentul ei poate că nu pare solid şi practic la început, pentru că ea vede
cu luni şi ani înainte. Vărsătoarea locuieşte în ziua de mîine şi poţi vizita
acel tărîm doar prin intermediul ei. Ce spune se va adeveri, indiferent de
întîrzieri sau obstacole. Cred că, la urma urmelor, ăsta e cel mai deosebit
lucru la femeia din Vărsător. E puţin vrăjitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu